Thursday, 15 December 2011

Song of d Day (SOD): Nothing by The Script


Am I better off dead, am I better off a quitter
They say I’m better off now, than I ever was with her
As they take me to my local down the street
I’m smiling but I’m dying trying not to drag my feet

They say a few drinks will help me to forget her
But after one too many I know that I’m never
Only they can see where this is gonna end
They all think I’m crazy but to me it’s perfect sense

And my mates are all there trying to calm me down
Cause I’m shouting your name all over town
I’m swearing if I go there now
I can change your mind turn it all around
And I know that I’m drunk but I’ll say the words
And she’ll listen this time even though they’re slurred
Dial her number and confess to her
I’m still in love but all I heard was nothing
(Nothing, nothing …)

So I stumble there, along the railings and the fences
I know if I’m face to face that she’ll come to her senses
Every drunk step I take leads me to her door
If she sees how much I’m hurting
She’ll take me back for sure

And my mates are all there trying to calm me down
Cause I’m shouting your name all over town
I’m swearing if I go there now
I can change your mind turn it all around
And I know that I’m drunk but I’ll say the words
And she’ll listen this time even though they’re slurred (?)
Dial her number and confess to her
I’m still in love but all I heard was nothing

(Nothing, nothing …)
She said nothing (nothing nothing)
Oh I wanted words but all I heard was nothing

Oh I got nothing (nothing nothing)
I got nothing (nothing nothing)
Oh I wanted words but all I heard was nothing

Oh sometimes love is intoxicating
Oh you’re coming down your hands are shaking
When you realize there’s no one waiting

Am I better off dead
Am I better off a quitter
They say I’m better off now
Than I ever was with her

And my mates are all there trying to calm me down
Cause I’m shouting your name all over the town
I’m swearing if I go there now
I can change your mind turn it all around
And I know that I’m drunk but I’ll say the words
And she’ll listen this time even though they’re slurred
Dial her number and confess to her
I’m still in love but all I heard was nothing
(Nothing, nothing …)
She said nothing (Nothing, nothing …)
Oh I wanted words but all I heard was nothing
Oh I got nothing (Nothing, nothing …)
I got nothing (Nothing, nothing …)
Oh I wanted words but all I heard was nothing
Oh I got nothing (Nothing, nothing …)
I got nothing, I got nothing

mp3 download: nothing by the script


Tuesday, 6 December 2011

D.I.Y: Forget your ex


hye all heartbroken n heartbreaker skalian.. (pergh..trtusuk kah?haha) entry kali ni ntah npe tetbe je trase nk share camne nk get over him/her. remember this; u never can forget someone dear to you no matter how much you want it, u just can get over him/her. Tak caye? Ce try test drive methods yg aku suggest kt entry neyh
tawa dalam tangisan~~o yeah!!
dah2..takyah nk nanges sgt..cara dia sng je tp nk wat tu mmglah teramat susah payah bagai nk suruh wt bungee jump tnpe tali..(suicidelah 2 kirenye)

1. JANGAN delete or block or unsubscribe or yg seangkatan dengannye fb ex korg

ye..aku yakin kowg2 yg tgh heartbroken trus geleng2 pale mcm ni mission impossible kan? yg heartbreaker plak gelak sinis je an?(dush2!!) xpe..the reason why aku kate korg xley delete or buang die dri frenzlist korg bkn sbb nk suh korg stalk die ari2..bukan..bukan..TAPI, sbagai ntuk persediaan  second step..heh heh..

2. BUKAK PROFILE DIA

pelik.bertambah pyhla korg nk lupekn die kan?apetah lg kalo die asyk2 post sumtn lovey dovey ntuk org laen..yes mmg sakit syg2 skalian..tp bertenang ye..like i said, kite nk get over him/her,bknnye nk lupekn die..kalo nk lupekn, 1 step je;hntak pale kt dinding. Jgn kate die, dgn name ko skali ko lupe.pakej..nk?
ok,sambung cte.(cecte..cecte..) bukak profile die bknnye tiap2 hari. ble korg cbe nk lupekn die, sket2 korg try adapt ngn keadaan diri yg single an?then korg knfiden yg korg da lpekn die pdhal prasaan 2 x prnah brkurg walau sket pn. Kesannye, ble die dtg alek kt korg, korg trime die buta2. When that happen, JANGAN INGAT DIE XKN TINGGALKN KORG LAGI. Its like a cycle.It wont break until you decide to break it. So, after korg ase mcm korg da lpekn die, try bkak page die.ape korg ase? sakit? sedih? or tetbe je menangis? kalo all of the above or even at least one of them, korg stil sygkn die rupenye. Nk tau ble korg tul2 da get over him/her? ble korg da xde prasaan time bkak page die..Yes, at dat time my frenz, YOU MADE IT! Jangan tye jangka mse coz setiap org x sme.may tke years or even just a month. so, gamble..

3. Find someone else

ha..yg ni kirenye last resort lah..katekn if n only if jln yg aku bg kt ats x brkesan ngn korg..hati kematu then find sum1 else. its easier..but careful..u may get confused wif ur feeling onwards..yelah, asalnye just nk lpekn sum1 else, after dat org 2 get really serious n u get caught up in a serious prob. xkn nk heartbreak org lak an?so, cari biar yg btul2 korg tau bley idup ngn die..tp in my case, it takes quite a long time 2 get over my ex..disbbkn aku ase mmg xde spe nk kt aku gle x laku(haha) so aku pasrah je.mmg x mncari pn..suddenly i found sum1..aftr dat, my ex ade ctc alek.kind of trkezut coz lme x ctc but then aku lg trkezut coz aku ley lyn die mcm bese je..mcm member..time 2 aku tau,aku da get over die..lega sgt2


so korg2, jgn rsau..masa akn tlg ubtkn korg..jgn tahan prasaan 2..kalo korg ase nk kjar die alek,kjarlah..eventho korg tau die akn tolak korg ngn kjam or tnpe prasaan..u noe y? evrything has a limit. jgn ltak limit 2 sndiri. biar hati yg tntukn ble limit 2..coz kebiasannye ble kte kate ,"aku benci ko!" or "ko jgn igt aku xley idup tnpe ko lah!" actually kte dlm denial..aftr dat, kte yg aket sndiri..then nanges, xnk mkn or trlebey mkn mcm aku. AKAN TETAPI, ble kte asyk kejar die mcm ati kte nk, aket2 pn kte merayu alek..even kne tolak kali ke 100, still lg menunggu..its ok, wat je..coz smpai 1 tahap, sikap die yg x abes2 buang korg even korg da mncuba akn watkn korg ase ,"enuf is enuf". time 2, get ready 4 a whole new beginning wif a smile"..^______________^


Sunday, 4 December 2011

Song of d day(SOD): Not Over You



Dreams, that's where I have to go
to see your beautiful face anymore
I stare at a picture of you and listen to the radio
Hope, hope there's a conversation
where we both admit we had it good but
until then it's alienation, I know, that much is understood
And I realize


If you ask me how I'm doin I would say I'm doin just fine
I would lie and say that you're not on my mind
But I go out and I sit down at a table set for two 
and finally I'm forced to face the truth
No matter what they say, I'm not over you
Not over you


Damn, damn girl you do it well
And I thought you were innocent
You took this heart and put it through hell
But still you're magnificent 
I I'm a boomerang doesn't matter how you throw me
Turn around and I'm back in the game
Even better than the old me
But I'm not even close without you


If you ask me how I'm doin I would say I'm doin just fine
I would lie and say that you're not on my mind
But I go out and I sit down at a table set for two 
and finally I'm forced to face the truth
No matter what I say, I'm not over you


And if I had the chance to renew
You know there isn't a thing I wouldn't do
I could get back on the right track
But only if you'd be convinced
So until then


If you ask me how I'm doin I would say I'm doin just fine
I would lie and say that you're not on my mind
But I go out and I sit down at a table set for two 
and finally I'm forced to face the truth
No matter what I say, I'm not over you
Not over you
Not over you
Not over you





Saturday, 3 December 2011

friends forever?


hye alls..
lame giler menyepi dari blog neyh..
ntahlah..
a lot of things happens..
trase mcm jari jemari neyh x ckup pntas nk taip sume..
last2 bertapalah blog ni tnpe aku..
post kali ni kind of snsitif 2 me..
like i said, byk bnde jd..
antranye, member da jd kwn
kwn plak da jd stranger..
aku senyum, people thought dat aku hepi
n aku tetap aku wlau pe pn jd
kalo 2 yg korg ase,
well done myself coz berjaya cover sumenye..
ah, enough bout me already
friends ni penting x kirela boys or girls.
bagi aku, friends ade jenis2nye

1. Stranger
Eventho namenye stranger, tp mksudnye kt cni bknlah stranger yg ko jmpe kt tepi longkang or mereka-mereka yg x trmsuk dlm idup ko..Bg aku, stranger means mereka-mereka yg ade dlm idup ko tp just skadar watak tambahan..contoh: clazmate yg juz senyum ble korg berselisih,lecturer or neighbour korg.This type of friends is not the type yg kte dgn mudahnye blh bercerita..dgn kate mudah,kite x bley jd diri kte sebenar dpn diorg coz kte ase awkward.y?coz kte barely ade dlm idup diorg.kite pn skadar watak smpingan je dlm idup diorg..kan?



2. Kawan
Next, kawan. pe beza kwn dgn stranger td?haa..kwn ni mksudnye mereka2 yg korang slalu tegor diorg.agk rapatla jugak tp korg stil x bley bgtau rahsia or probs korg dkt die. means, stakat ntuk hoo-haa je.Kebiasaannye ble brdpn dgn kwn, kte x jd truly diri kte.org 2 nmpk yg manis2 je psl kte.yg bad habit kuat brdengkur or seangkatan sumenye diorg xtau.y?coz kite x ase die sepenting 2..even x jmpe bertaun pn x kesah.x pnh2 tego aftr abes skola,suddenly kuar notification kate besday die,tetbe je wish..eh,2 ciri strangerlah.bkn kwn.eheh


3. Member
yeah,dgr nme pn da familiar.kte slame ni maen bantai je sume pgl member..tp bg aku, member 2 adalah ntuk org yg btul2 rapat dgn aku..aku x kekok jd diri aku dpn die.and yg plg penting,aku pcykn die smpai thp sume rhsia n mslh aku ctekn kt die.
betape~
n besenye nilah yg tmnkn korg gosip2 gedik sntai..wish besday korg n wt surprise party.ko pn sygkn diorg n even kalo berenggang pn msti ctc pnye..

actually byk lg jnis2 friends dlm dunia neyh yg aku x mention kt cni(mate aku da berat gle,nk tdo) yg plg popular lagi glamorous istilah 'frenemy'..frenz+enemy..n yg laen lg cthnye bff.istilah bff neyh mmg da worldwidelahkn..oklah,pape pn,aku da ngantuk thp kipas susah mati n brjaye mengakhiri zaman bisu blog neyh..adios~!!

Monday, 18 July 2011

hanya seketika...

16 may 2011
juz like me on my 1st day..

Hari ni hari pertama aku bergelar pelatih di sini. Dengan 1 nafas berat aku hembuskan, tak pasti apa yang menanti aku di sebalik tembok besar itu. “aal is well..aal is well..” gumamku menenangkan diri sendiri. Kata-kata yang dipetik dari sebuah filem bollywood itu benar terkesan dalam hidup aku. 3 perkataan itulah ubat penenang setiap kali aku digugat hidup.

“praktikal kat sini?baru masuk hari ni?”soal jaga di hadapanku.
“ye, cik” aku tersenyum.

Selepas menyerahkan IC, aku diberikan kad pelawat bernombor 007. Aku tersenyum lagi. “wah, petanda ni” aku tertawa dengan gurauku sendiri. Hari pertama, aku diminta mendaftarkan diri di blok 5,tingkat 3. Sejujurnya aku sudah lambat. Aku menekan butang anak panah ke atas. Di sebelah aku, seorang staf juga sedang menunggu pintu lif terbuka.

Ting!
“tingkat satu” Lif itu bersuara
“wah...lif ni ade suara!”kataku dalam hati. 

Aku terpesona seorang diri. Kekadang aku merasa seperti pelanduk masuk kampung. Semuanya membuat aku ‘jakun’.
Sampai saja di atas, aku melihat pelatih-pelatih lain masih lagi menunggu di luar pintu. Kebanyakannya dari tempat yang sama aku belajar. Sebenarnya, mereka rakan sekelasku, tapi aku tak pernah rasa begitu. Dekat tapi tak rapat. Semacam ada sempadan antara kami. Sempadan dunia aku dan mereka.
Lebih kurang jam 9 pagi. Kami dipanggil masuk ke dalam satu bilik mesyuarat dan diberi taklimat serba sedikit mengenai waktu masuk kerja dan etika berpakaian. Sepanjang taklimat tersebut, 1 perkara saja yang aku ingin tahu; elaun.

“Kalau dalam offer letter tak ada sebut pasal elaun, means awak tak dapat elaun”


Huh...aku mengeluh. Terpancar riak kecewa di wajahku. Nampaknya aku kena cari kerja. Dalam diam aku membuat keputusan.
Aku ditempatkan di blok 19, bersama-sama dengan 10 orang rakan sekelasku yang lain. Seperti biasa, aku membawa diri  memikirkan bagaimana hendak ke blok yang aku sendiri tak tahu di mana.

“dila, naik dengan kitorang sekalilah” tawar dia; orang terakhir yang aku harap menegur aku
“aaa...ok..”aku senyum. 
Cuba menyembunyikan rasa kekok yang teramat dalam hati ni. Nasib baik empunya kereta ialah seorang yang aku terima sebagai rakan. Aku berdiam diri sepanjang dalam kereta. Terasa seperti dikelilingi bom, bergerak sedikit maka aku ghaib dari dunia. Aku sangat tidak senang dengan rasa ini. Ah, cepatlah sampai...
Akhirnya aku berjaya keluar dan bernafas kembali. Duduk menunggu di lobi sementara supervisor aku datang menjemput. Sedang aku leka seorang diri, seorang perempuan bertudung ekspres warna hijau pudar sampai ke lobi. Dia supervisor aku rupanya. Aku cuma menuruti langkahnya yang seperti hendak berlari mengejar masa. Akhirnya dia membawa aku berjumpa Kak Rafidah. Kak Rafidah membawa aku ke makmal dan memperkenalkan aku dengan semua.

Makmal itu kecil. Tidak sempit tapi kecil. Seperti sebuah gua yang punya bermacam kelengkapan.  Masuk saja ke dalam makmal, aku ternampak 3 orang kaum hawa. Dari gaya mereka, aku dapat agak mereka lebih kurang seusia denganku. Rupa-rupanya mereka juga pelatih di sini cuma program dan U berbeza.
Aku diberi penerangan serba ringkas tentang projek aku selama di sini oleh Kak fida. Aku bersemangat dan tak sabar belajar benda baru di sini. Kak Rafi memberikan aku 4 helai kertas mengenai projek aku.

“ Ni reference and protocol. Baca dulu n pahamkan ye. Nanti kita buat discussion after dila dah pahamkan ni,” terang Kak Rafi

Aku mengangguk tanda paham dengan rasa semangat yang semakin berkobar-kobar. Aku duduk dan baca helaian pertama yang penuh dengan perkataan-perkataan seakan bahasa alien bagi aku. Baru sahaja 10minit, mata aku sudah berbinar, tak sabar nak memejamkan mata. Semangat yang baru tapi aku masih sama,tidak betah duduk diam,fokus membaca. Itu memang bukan aku!
sah bukan aku

Saturday, 9 July 2011

CLEAN 'n NOT-SO-CLEAR


yeah datz rite
disebabkn word 'BERSIH' kind of taboo rite now 4 malaysia
so kte translatekn sket ek
hoho
td nga pikir2 pe nk 2lis ntuk entri kali ni
then trigt psl ari bersejarah ari ni
psl BERSIH 2la an
so usha2 kt pak cik google
kotla ade pape an nk tulis
tp haram
totally BERSIH
mmg xde pape yg aku nk, ade
sumenye psl BERSIH 2 haram,itula..inila..
wut d fudge......
demokratik sungguh..
salute spring!!
noe wut?
no wonder diorg namekn BERSIH
coz diorg yg g CLEAN
comes out not so clean anymore
poor them
seriously,
aku xtau pe yg 'diorg' takut sgt
imagine,
mata2 rmai gle kt ktm
aku igtkn ade bnduan lari ke an
rpenye2 ade keje2 pemBERSIHan nga dijlnkn
haha
siyes wat klaka
aku yg mula2 xnk gv a damn pn psl dat thing
aftr tgk btape bersusah payahnye 'diorg'
aku trase mcm nk g plak
BUT 
no worry k..aku x g..
jgn pasni aku plak yg kne BERSIH..
eheh

Thursday, 7 July 2011

sleepy head

ahhh...aku sangat mengantuk!
actually dari smalam x tido
y?
coz aku xley tido sampaila kul 4 lebih pagi td..
then aku tau,kalo aku tdo gk aftr 4am,aku mmg cri nahas
n now, here i am
sleepy like hell
REALLL sleepy
yg peliknye, aku x igt pn aku trtdo
(well datz y la nmenye TERtdo an?)
sedar2 je aku da terlentang
n yg lg peliknye
time aku tertdo 2 aku mimpi
dlm mimpi 2, ade sum1 ni mcm tau2 je alarm nk bunyi
die kate; 'i hv sumtn 4 u'
suddenly alarm bunyi
n aku pn tersentakla sbb tkut terlajak
tgk2 jam kul 6...
phew~
yeah, mcm ni la aku jap lg ble dlm ofis..
damn aku mmg ngantuk nk mati
hv 2 caffeinated myself later
kalo x, mmg brjln dlm tdola kan?
plan nk msk arini
tp now mcm x larat je?
aduh...

Saturday, 21 May 2011

Lovely Lust

hye guyz..
setelah lama aku dijajah rules yg aku wat sndiri
(xde sape suruh pn pdhal)
now im back!!
huu yeah~!!
ok kmbali ke pangkal jln ek
tajuk ade mcm nme kdai x?
tp mndlm uh title entri kali neyh
pe lg kalo x psl konsep dari mate jtuh ke nfsu
da nmenye LUST...
ofcozlah asenye lovey dovey+nkmat syurga dunia
x cye?
ko nikah nnt,ko try tgk pnting x pnting lust ni
hohoho
oklah,xley cte pnjang
ade org kt seblah ni nyibuk
ceshhh...
konsepnye d cni, bnde2 x elok mmg ase bes, nkmat or wut so eva
oklah chow!
^^

Tuesday, 17 May 2011

Practical oh praktikal

hai semua..starting 16 mei lepas, aku start praktikal di SIRIM bhd. My supervisor namanya Cik Hamidah Sidek. Eventhough aku terlambat sikit, tapi briefing belum start lagi. Yang paling tak bestnya, tak dapat elaun.cesh...
After briefing, kitorang kena pergi ke bangunan 19. Sampai sana je kena tunggu supervisor masing-masing datang ambil.(dah macam budak sekolah plak). After Cik Hamidah datang, dia assign kitorang under Kak Rafidah. Then kitorang pun dibawak ke lab molecular biology.

Sampai je, aku nampak ada 3 orang lagi kat sana. Semuanya girls (damn!). Kak Rafi brief (asyik briefing je hari ni) pasal projek kitorang. Projek ni kena bedah siang ikan. Nak tengok kenapa ikan jantan ley jadi pondan.(ikan pun ada gak yang underworld) Then dia bagi something related to the topic untuk baca and fahamkan. Yang kelakar tu, dia tanya ada basic tak pasal molecular biology, aku jawab"erm...er..."heh..dah lupa beb..Time tu baru pukul 10 lebih..aku macam,"what the heck nak membaca sampai balik?!" bukan semangat nak buat kerja tapi sah-sah aku tidur after 1st paragraph.huhu

At last, aku menyibuk dengan budak yang dah sedia ada dalam lab tu. 2 orang dari biotech corp and lagi seorang dari usm,praktikal jugak. Aku pun sedaya upaya meramahkan diri yang memang tak reti nak menegur orang ni, and dapat tau budak tu satu matrix ngan aku dulu.nah...cepatlah kitorang rapat. katanya rumah sewa dia boleh tanyakan rumah sewa dia,sewanya pun murah so senanglah aku boleh g kerja ngn dia je nanti.

sofar, taklah teruk sangat 1st day aku. aku dapat member.yang dari biotech corp tu pun not so bad. boleh dibuat sembang and gosip.hehe..oklah,wish me luck for tomorrow!

Thursday, 21 April 2011

Bosan @ Boredom


Helo guys and girls..Actually aku takde mood nak buat entri lately. Banyak benda happen this week. Benda-benda yang buatkan aku rasa nak bakar je tempat aku study ni. Segala maki hamun bukan sebakul, satu lori agaknye aku dah hambur. Bengang plus tak puas hati plus rasa dianak tirikan. Huh..Tapi menangis air mata darah pun tak guna kalau aku tak try cari solution. Well of course kita kena nangis dulu. Then tengok movies, dengar lagu. Heh banyaknya prosedur nak bagi aku tenang-setenangnya untuk cari solution. Words 'baik aku mati' terngiang-ngiang gak dalam unstable mind ni tapi aku bertahan untuk dia & mereka yang aku sayang. Tugas aku belum selesai lagi, mana boleh aku pergi macam tu je.

Masa macam ni lah juga orang yang aku hormat buat hal. Ah tolonglah...bukan sekarang,boleh?tenaga yang ada cukup untuk bertahan je, takde yang tinggal untuk perjelaskan hal yang tak wujud. This is why aku tak suka post entri bila emosi tak stabil. Aku akan jadi orang yang SANGAT memboringkan plus sarcastic. Damnation! Maki hamun semuanya just luahan. Takkan boleh ubah pape. Tapi kalau luahan tu mampu buat aku tenang walau sedikit pun, itu dah lebih dari cukup. Exam? HAHA. Macammacam aku buat untuk fokus dalam masa 'study week' ni tapi lingkup. At last, aku buat apa je aku nak ikut hati.Manjanya aku, setakat dugaan macam ni pun tak boleh nak cope? Baru diacah sikit dengan masalah, dah tak boleh fokus? yeah, i'm a loser.
Penantian suatu penyeksaan. Hell, damn right. Tak kiralah apa yang kita tunggu. Aku dah cukup suffer dengan 1 penantian, kau nak tambah dengan lagi 1? Kau memang sangat keji. "Be strong, big girls don't cry..."yeah, selalu teringat lirik ni but then ironinye makin lebat hujan dari mata ni. Maybe bagi kau ni just nothing. Tapi pernah tak kau fikir NOTHING bagi kau, EVERYTHING bagi aku? aku belajar dari hidup. and aku tau apa je boleh jadi dalam masa 3 bulan. Sama macam mana hidup aku berubah 180 degree bila cuti 3 bulan dulu. so don't you just think its damn only 3 months. how the hell kau nak aku hidup kat situ, somewhere yang even 3 hari pun aku barely tahan? Tolonglah jangan seksa aku macam ni.

Bila aku datang, kau kata "belum ada jawapan" dengan muka yang sangat jemu asyik nampak muka aku. Hell yeah, kau akan muak tengok aku sampai aku pasti dengan apa yang kau janji. Aku telefon, orang lain yang angkat. Maybe kau nak aku jadi si Jebat, mengamuk bagai orang gila kat situ baru kau nak terbeliak mata? Aku dah penat dengan semua ni. 1 benda lagi yang aku tak faham, kenapa berdikari tu seumpama berpaling dari kau, orang yang aku hormat selama ni? sedangkan aku cuma tak nak susahkan kau yang sepatutnya berehat je kat rumah and serahkan urusan cari duit kat aku?

Aku masih belajar..itu sebab yang utama and aku sedar tu. Tapi aku jugak sedar dah sampai masanya. Hal ni menyesakkan aku, buatkan aku tak betah nak duduk lama-lama. Terasa macam aku pejam mata dari tugas aku. Huh..mungkin ni lah hidup. Teruskan walaupun perit. Sekurang-kurangnya aku tau ada seseorang kat luar sana yang perlukan aku seperti aku perlukan dia. Cuma itu saja kekuatan aku yang tinggal

Monday, 18 April 2011

Dunia Lelaki Maskulin

credit to:DLM
Oops sori ye..header tak boleh nak besar2 nanti tak nampak pakcik abang2 handsome kat tepi2 tu..ehehe. kalau nak tau blog ni pasal apa, sila rujuk nama blog ye..Tapi tak bermaksud ni restricted area untuk girls.Just it focus more on guys. Baguslah, senangkan?rujuk sini je kalau musykil or gaduh cuba nak faham your lovey dovey hubby. Maybe tak 100% but atleast give u some useful info,rite?somewhere to start? so, aku pun patut berjinak-jinak dengan this blog cause actually suka baca benda2 gini..oklah, tak banyak nak cerita. Lagipun katanya, tulis sedikit je.Kita kena ikut arahan..eheh.nak joyah2 sekalian jenguk gak blog ni ye! kiratbubblykekutu

Thursday, 14 April 2011

UBM- Universiti Blogger Malaysia


Hye alls..tadi aku jalan-jalan cari pasal kat blog member. Yelah, follow tapi teramatlah jarang nak jenguk. Aku seorang kawan yang sangat tak bagus. yeah,ok fine. But, that's not the main story here. The main thing is about the picture up there. Nice! Nak masuk! macam meronok-ronok je kan? kehkehkeh. Dia ada minggu hibernasi orientasi juga tau. (assignment yang dah sedia ada tak terbuat nak menambah lagi kan.) =_=" owh tak pe, sebab i like blogging neyh! So kita go on ye cute-cute sekalian~

Nama anda & blog

(ala-ala ice-breaking kat sekolah dulu)
Nama saya pi3r4w. pi3r4w tu bukan stands for putri or yang seangkatan dengannya ye tapi Pyro. ye,nama saya memang cacat tapi comel and unik and... Actually before ni dah pernah ada blog tapi disebabkan cepat sangat boring asyik tukar-tukar je (mentang-mentanglah free). so, this is my dearest lovey dovey blog, selepas 3 malam keliwon(muahaha), akhirnya blog ni diberi nama d' memoirz of me...

Sejak bila mula berblog

Mula berblog sejak saya minum coolblog kat JJ Tmn U. (ye saya memang suka merapu)
err..sebenarnya mula berblog sejak saya di matriks maknanya dalam 3 tahun lepas. Tapi time tu buat blog kat myspace sebab tengah obses hot dengan myspace kan sampai tak nampak dah bloger neyh.ehehe..


Pandangan mengenai dunia blog darsawarsa kini


Pandangan ye? hmm..seriously, (oh saya sangat susah nak serius,ini sangat rare!) duina blog sekarang dah makin meluas berbanding masa mula-mula start kenal blog. Time tu blog cuma digunakan untuk personal life. But now, dah ramai yang gunakan blog untuk info-info bernas lagi hemah dan bertauliah (apakah?) which is great. Plus, blog sekarang unpredictable. Boleh buat duit, boleh buat gaduh jugak(erk,tertusuk!), and gosip-gosip joyah (akulah tu). And,apa yang aku perasan people be theirself when they blogging. Dekat luar diam, comel, mata berkaca-kaca tapi bila baca blog dia...hambik ko! Habis semua orang dia maki. (statement ini tidak ada kene mengena antara yang hidup atau yang mati) AND its kind of weird but just reading their blog, you feel like you know them for years eventhough you never meet them in real life.


Pandangan mengenai IPTM


hmm..IPTA dah berjaya masuk, IPTS plak tak mampu nak masuk.(ekeke) IPTM plak gerenti masuk! sebab..sebab..perlu ke sebab?ades..yelah2, IPTM ni sangat bagus especially untuk rookie macam saya ni lah. Tak ada guideline, main redah je blogging. Just belajar from experience and mistakes. Oleh sebab itu, (aduh skemanya!) IPTM ni memang bagus memandangkan blogger-blogger di Malaysia ni pun bukannya sikit. Dapat kumpul semua blogger-blogger, boleh sharing-sharing pape je yang bernas. Plus, kadang-kadang blogger-blogger baru yang comey macam saya malu or segan-silu padahal malas nak tanya blogger veteran yang lain-lain so IPTM ni memang platform yang sesuai sangat-sangat.


Ok, panjang lebar dah cerita, now sambung dengan assignment UTM plak..Owh tak mau!!! (amboi,assignment UBM laju je buat)

 

Monday, 11 April 2011

Must-Have Novels 2011

hye cute girls and handsome boys..
This time i'll share about what are must-have novels you should have if you already read all your favorite author's books. But of course this is based on my liking so don't get emotional if your favourite one don't listed here..ahaha. And by the way, i love not typical love story, epic love story. That's why i ADORE Jude Deveraux.Her books are divine, none have expect story endsand you just feel like you want to just read the end page cause you hate how slow you read the book like me.-_-"

Actually, this is what must-have novels that I should have because my old beloved library here don't have much choice so have to buy or else i'll be as old as itself.huhu

credit to:fantasticfiction
This is a novel by Jude Deveraux (ahhhh!!getting excited suddenly), released during last month of 2010. This story is one of her 'road trip' novels because Cay (the heroine) and Alex (the handsome and cool hero) experienced a journey in order to seek justice for Alex because he was accused of killing his own wife. At first, Cay is practically kidnap but then she's the one who help him to prove his innocent. Both of them are totally different in the way they speak and clothes but love at first sight change everything.Well, i dont know much about this novels cause if i do it wont be 'Must-Have novels' wouldn't it?so buy this book now and lend me after you finish read it!haha

cecelia-ahern.com
I love cecelia ahern's books. Its different and the story starts when the character's life end make you think and aware that every end of your life is a new beginning to something else. This story starts when Tamara and her mother loss their wealthiness and have high debt because her father died causing them to sell everything in order to settle the debt. When her mother cant handle the pressure and become emotionally unstable and her aunt who she living with after the incident bothers her so much, she knows that she need something to keep her to hold on. When a travelling library passes, she found a book that bring her life a new adventure. Oh gosh, just reading the reviews already make me dying to read this book. Definitely must have!

So guys, i don't like have an entry that so long until you have to scroll down with sigh (because i hate that too). There's a lot more that i want to share with you guys but we continue later AFTER this MUST have books become your ALREADY have books,ok?haha..see ya!


Monday, 4 April 2011

Dance!

hye2 no bye2 to all..hehe
this time nak cerita pasal apa? yeah,dance! Semalam baru je habis kelas tarian kat my kolej. Nama saintifik dia; WARISDA..stand of..er..kurang pasti tapi belajar tarian melayu primitif tradisional. Seronok kelas ni sebab aku memang dah lama tak menari-menari ni. Asyik-asyik head banging je..(padahal dengar lagu rock kapak). kitorang belajar seminggu sekali selama 3 minggu je. Cepat, yeah kitorang memang genius tak sedar diri.kah3
bergaya dengan baju tarian kolej..heh
Overall jelah cerita sebab Mek Yam dah sibuk main pusing-pusing kerusi sebelah aku lepas tu bising pening.(cari penyakit) Ok, first time datang, aku ingatkan yang tenaga pengajar(aduh skemanya ayat) seorang lelaki, lembut and dah agak berusia. BUT, tetiba je bagaikan di spotlight, dia masuk. Aduh, student lagi rupanya, AND tak lembut..Aduh lagi..seganlah macam ni..Tapi takpe, alang-alang dah sampai takkanlah nak blah macam tu je kan? That's rude ok..then, kena stretching lari-lari dalam dewan yang sangat sejuk tu plus aku just pakai t-shirt lengan pendek..Walaupun aku banyak lemak, STILL menusuk ke tulang ye..huhu.Itu maknanya aku tak gemuk sangat, which means boleh makan suka hati lagi.heheh

Lepas tu, dia ajar kitorang asas inang, zapin and joget..and aku sangat fond dengan zapin. Memang dari dulu lagi. So bila dia ajar zapin tu sungguh-sungguh bukan main.haha..Lupa nak kenalkan korang-korang yang comey kat pengajar kitorang..Ok si handsome ni, kitorang panggil dia Abang Amir. Dia sangat penyabar bagi seorang yang panas baran. Kitorang ni nak kira "5,6,7,8" pun mute, dia yang kirakan. Manja sungguh kalian-kalian ni..hehe. Itu minggu first, second week dia ajar zapin je. Dia ajar Zapin Pekajang then kitorang dibahagikan 3 kumpulan..Aku first group, diod and mek yam plak 2nd group. Next weeknya dia cakap pengetua kolej nak tengok kitorang perform. I was like "perform?!depan sugar dad pengetua?!" owh SO NO-NO! Takpe, hidup kena confident.

kredit to xixi sebab jadi camera man..

Next weeknya which is semalam, kitorang pun dah get ready..practice bagai nak rak ni. Siap pinjam baju penari team kolej lagi. Tiba-tiba abang Amir kata tak payah tukar baju,pakai t-shirt je sebab takde VIP."fuhh..leganya~" That last session dia ajar lagi 2 step untuk zapin pat lipat plak. Then perform koreograf baru depan dia. Mula-mula memang pening, asyik terlupa step yang mana. But then seronok and kitorang yang kempunan nak pakai baju tarian ni, meragamlah dengan macam-macam pose bila dah balik (sanggup)

geng kiter-kiter je...


Sunday, 3 April 2011

My best friend's wedding

hola semua..entri kali ni sebenarnya dah lama..tapi baru sekarang nak post. Bila tengok blog orang lain ada cerita pasal wedding best friend diorang, aku terpikir, "a'ah ek..tak cerita pun pasal tu". Kebetulan tengah ada mood nak post kan?

kt bilik pengantin..she is beautiful isn't she? =)
yeah, itulah kawan baik aku. Berkawan since sekolah lagi. Seorang yang sangat tegas dan berfikir panjang. DAN, dia SANGAT obses suka makan telur even masa makan berdamai. haha..oklah,aku cerita ikut flow ye.

Majlisnya 6 Mac lepas, hari ahad. Bernikah pada pukul 9 pagi kat masjid Desa Cemerlang. Aku naik kereta dengan family aku sebab nak angkut hantaran. Hantaran Huda (my best friend) semuanya parent aku yang buat termasuk sirih dara.*flattered* Masa nikah, aku duduk belakang Huda je. Tak berkelip mata sebab tak nak terlepas even a second pun saat tu. Seronok, happy plus lega. Heh, macam aku plak ayah dia kan? Alhamdulillah, dengan satu lafaz je diorang dah sah sebagai suami isteri. Pak imam kata, "buat macam biasa" kat Napi. Well, inilah yang buat kitorang pecah perut pagi tu. Belum sempat photographer ambil gambar Huda cium tangan suami dia, Napi dah nak cium dahi Huda. Tok imam cakap, "bawak 'bersabar' ye.." semua dah ketawa berdekah-dekah time tu.Napi..Napi..hehe.And then, mulalah babak bersalam-salam..Tak tahulah kenapa, tapi aku menangis sekali. Menangis gembira agaknya..sebab aku pun tak faham perasaan time tu.

Napi balik rumah semula, datang untuk majlis pukul 3 nanti. Memang agak lambat sebab Huda nak sanding lambat. Tunggu lepas zohor katanya..=) Tetamu mula datang start pukul 11 pagi lagi. diorang ingat pengantin bersanding tengah hari. Adik-adik aku sibuk tolong angkatkan pinggan-pinggan yang kotor.Ada karaoke sekali time tu. Kesian tengok takde orang layan pakcik dj tu, aku dengan member-member pergi nyanyi. Huish malu...First time nyanyi kat tempat open..Confident je suara sedap kan??haha..And then member time sekolah makin ramai yang datang..Kitorang memang jumpa time wedding je..so mulalah celoteh-celoteh..Ada yang sanggup tunggu sampai waktu bersanding..Aku plak sibuk sebab pengantin lelaki tak sampai lagi padahal hari dah nak hujan. mak Huda jangan cakaplah, macam lipas kudung dah ke hulu ke hilir. Dalam pukul 3 lebih, pengantin lelaki sampai..aku and member-member buat tol dekat degan Huda. Tak silap aku, ada dalam 4 tol semuanya..Kopaklah kau Napi..haha
tol maju..hulur je tangan,semua dapat.tak payah pantun mantun dah..haha
Huda plak dah tunggu dekat pelamin..sampai je dekat tol aku, time tulah nak hujan..memang saja je..Pendekkan cerita,diorang pun bersanding..Huda minta aku tepung tawar..aduh!Pegang tepung pun jarang,nak tepung tawar? Aku pun dengan muka confident pergi jelah naik atas pelamin. Risau jugak runtuh pelamin tu..huhu..Dengan penuh semangat aku renjis kat muka Napi, tapi takde air pun..Napi dah pejam mata dah.haha..Lepas tepung tawar, mulalah sesi bergambar..
baju 1st..semua orang terkejut tengok Huda..sebab sangat lain..

baju 2nd..
And then macam biasalah ada makan berdamai and potong kek..time makan berdamai aku tak sempat ambil gambar..Yang penting, dia seboleh-boleh nak telur juga..hehe..Masa sesi potong kek, Huda buat muka, "tak sedap" Semua gelak..aduh..buat-buat je;ah sedap sayang oii..Mahal tu..Tapi memang kek tu sangat keras..Nak potong pakai pisau plastik kek tu pun tak lut..pergh..betapa..
yum..yum..dalam dia coklat tau..
lepas tu bolehlah dikatakan majlis tamat..aku bz lagi time tu..tukar baju semua..penat..esoknya 1 hari aku tak pergi kelas..Tidur memanjang..Mimpi kahwin..hahaha




Saturday, 2 April 2011

shortcut

hye guyz..sori sangat sebab dah lama tak post pape. takde mood and takde 'feel'.cewahh..(padahal pemalas)
eheh..so,entri kali ni pasal shortcut. Korang yang comel-comel (sebab korang baca blog aku) janganlah tersalah anggap ye. Ini bukan pasal jalan shorcut nak ke kelas or yang seangkatan dengannya.hoho.. So,meh aku cerita what is this 'shortcut' is about. 

Tadi,macam biasa, on fb. Tiba-tiba nampak budak yang selalu lepak kat cc dengan aku and keluang. Sembang-sembang joyah dengan dia kejap, lepas tu dia bagitau yang dia ada form band. aku macam; WOW~~band??as in band?( what the hell am i saying?!) aku ingatkan dia nak april fool aku je. Tapi dia kata, "takde maknenye!"
ades..free je dapat tanda seru kan?heh..

ok, so aku interviewlah dia serba sedikit. disebabkan aku TERoverexcited ('ter' je ye..tak sengaja), dia kata, 'ko jadi managerlah'. huish adik, ingat senang nak jadi manager?? subjek marketing pun tak lepas lagi dik oi..macam mana nak marketkan korang??yeah, aku tak habis lagi ambil marketing. Still in progress ye,harap maklum.. Sebagai kawan yang sangat baik merangkap bekas kakak ipar (sebab dia pernah couple dengan adik ipar aku), aku pun tolonglah promote band diorang Shortcut di blog aku yang tak berapa ada follower ni..

Aku agak berbangga sebab aku adalah blog pertama mungkin yang tulis pasal diorang. Kenapa aku rasa band ni boleh naik? sebab vokalis dia merangkap bekas adik ipar aku tu, suara dia memang sedap tahap terngiang-ngianglah kalau dengar. Rupa-rupanya top band kat taman diorang. oklah tu dik, pelan-pelan kayuh.. lepas ni datang taman akak plak ye..sebelah je,tak sampai 5 minit. owh teringat masa kerja kat cc dulu. Dia ni suka request song sebab aku yang control semua speaker kat cc tu. So,barang sesiapa sahaja yang berani-berani buka lagu yang aku rasa berdarah telinga nak dengar, maka mute lah speaker tersebut..HAHA..lagu favourite dia yang sekarang dah jadi lagu favourite aku; Pelita by A.P.I

Dari tadi aku asyik cakap 'dia' gitu 'dia ginilah. Siapa dia tu? for sure korang tak kenal..Tapi takpe, aku kenalkan. tak rugi kenal dia..Waktu awal-awal aku start kerja, semua orang panggil dia kyox. Time tu, dia sangatlah suka memekak dalam cc. orang lain tak boleh bukak speaker kuat-kuat, dia je boleh.banyak diva kau kan time tu. Tapi semua pun macam dah tahu je perangai dia so tak kisah. Bila dah lama-lama kerja, baru aku tahu nama betul dia,Azizul.comel sungguh nama awak ek.hehe.setiap hari dia mintak aku pasang lagu pelita tu. time tu memang loya tahap morning sickness dah dengar lagu tu. Tapi bila dah tak kerja, asyik teringat je kat kyox setiap kali terdengar lagu tu.sob..sob..

dia sangat pemalu..kena umpan dengan game baru bagi aku snap 

dalam band tu, dia adalah vokalis dan pemain gitar. aku kurang tahu pasal band ni. so tak pasti gitar apa yang dia main. ke pemain gitar kedua? maksudnya apa tu?huhu..takpelah, nanti tanya balik kt kyox..total ada 5 orang semuanya. yang lain-lain tu pun selalu datang lepak cc dulu tapi aku tak berapa ingat nama.diorang low-profile tak macam kyox kih2. ok,yang aku dapat kenal pasti adalah lagi sorang..nama dia syazani ismail. aku tak ingatlah orang biasa panggil dia apa..
aku cilok dari fb dia..ampun..tak sempat nak minta izin
Menurut vokalisnya, (ada gaya reporter tak?hehe) setakat ni diorang memang belum ada lagu sendiri. sekarang ni setakat main lagu orang je..and dalam cubaan nak bat lagu. cita-cita tinggi rupa-rupanya adik-adik aku ni semua. i'm looking forward for their progress and hopefully they will be well-known succeed! kata kyox, dia nak masuk radio, barulah boleh terkenal macam hujan. Matlamat dah ada tu dik, teruskan and jangan cepat putus asa tau!!

maaf kepada ahli Shortcut yang lain sebab tak mention korang..nanti tanya kyox balik ye..


Saturday, 26 February 2011

google search

hye
hari ni aku pergi library. Nak cari info untuk UTMost sebab dateline dah dekat and aku yang telah dilantik as a leader secara paksa-rela have to find something untuk ahli group aku.

Untuk UTMost ni, kitorang kena buat model biologi dari recycled material. yeah, sustainable lah katakan. UTM tak habis-habis dengan sustainable sekarang ni. model biologi tu pula must based on first year syllabus. Damn, aku dah tak simpan notes masa first year dulu. (excited sangat habis final examtime tu, terus delete note untuk menunjukkan ketidakpuasan hati kat subjek tu)

So now, how am i going to find anything about this damn good things? Simplest way, Google Search. ye, aku tau aku memang pemalas. but, jangan kufur nikmat. kemudahan dah ada, why nak guna manual way kan? (ayat defensif) Disebabkan aku sangat susah nak paham instruction yang berjela-jela, aku pun search image terus. Senang kan?

Aku pun taiplah : biology cell model
tak smpai 5 second, dah keluar macam-macam gambar. semuanya model animal cell. sambil dengan penuh ketekunannya aku tenung semua gambar-gambar tu(nak tengok mana yang senang nak buat), tiba-tiba keluar gambar ni:

 introduce.org
APA KAITAN MUKA KAU YANG BAJET HANDSOME TU DENGAN BIOLOGI CELL MODEL?!
agak tak puas hati secara tiba-tiba. yelah,tak pasal-pasal mamat kat atas ni famouskan? sampai sekarang aku still mencari kaitan dia dengan biology cell model.urgh..

ok,fine. aku try cari yang lain plak.
 ahh..bukan ini yang aku search.heh
aku taip: PCR
guest what comes out? owh by the way, PCR means..er..aku pun dah lupa.adess..tak kisahlah, yang penting PCR tu digunakan untuk identified someone by using their finger print or whatever DNA they leave behind.
Ini yang aku jumpa bila aku search:

guys,yoohoo~pandang mana tu?focus....haha

selepas aku gelak guling-guling because tak pasal-pasal cuci mata free, barulah aku tahu apa kaitannya BIOLOGY CELL MODEL and PCR MODEL dengan gambar-gambar di atas. aduh..kenapa aku hari ni?benda macam tu pun tak terfikir.haish..(balik bilik je nanti kena terus cucuk cable streamyx kat otak biar laju macam dia jugak) kih2




Sunday, 6 February 2011

die dan masa lalu

hye..
arini da bape ari die x ctc aku..last time die mrh2 katenye aku xde time die memerlukan..
sdgkan aku pn time 2 nyawa2 ikan je nk survive kt cni..
tp alhamdulillah da settle..
spe die?
die dari masa silam aku..da lame kami lost ctc
tambah plak ngn kehilangan hp aku m'buatkn aku lg jauh dari die
n now suddenly die muncul alek dlm idup aku
aku x ksh..aku ok je..bg aku,2 kisah lame
now msg2 da ade komitmen sndiri
aku dgn keluang yg ko kenal n die dgn buah atinye
prasaan itu x pnh trlintas alek dlm ati aku
cuma ase senang ble berhubung ngn die
smpai 1 mase aku dpt tau yg die pnh nk alek smule kt aku
tp time 2 aku da ade yg punye
trsentak jgak aku bile die wat statement 2..tp bnde da lps..
too late..mayb ni yg trbaek..
 n now die tbe2 je menghilang
aku rsaukan die sbb last time aku tau die nga krisis
hrp2 awk ok..-_-"


Wednesday, 2 February 2011

apekah??

 hye..
besenye aku dok cte psl idup aku je..bosanla plak.moh 2kar2 angin sket ek.aku trbace kt myMetro td psl pengkid n bini org.(again?) asenye mcm da byk kali gak psl isu ni an? trigt plak kt blogger eppy bile bc psl ni..from my opinion(ala2 muet gitu), cara die ckp mcm die kne guna2 ngn peng 2..5 taun?wow..lame 2..sebulan 10K,agk2 5 taun da bape ek?tabik spring same itu peng coz bjy mendpt income yg sungguh lumayan.kalah jpa da neyh..tp an, 1 mende aku nk tau,famili die trime die alek x?bkn peng 2,tp pmpuan 2...die xde plak sntuh psl ank2 die n laki die.juz kate rumahtangge die musnah..hm,kalo aku kt tmpat laki die,(asl plak kt tmpat laki die neyh?)nk x trime alek die?yela,die an da kne gune2..unknown,xtaula ek..x jd kt aku,aku pn xtau pe aku wt.nowadays,byk gk aku dgr cite psl peng yg bg aku luar tabii la kot.nape dlu xde org tau psl peng2 ni?pdhal dulu diorg ade je tp ala2 low profile.agk rsaula gk bile makin byk cite psl peng bwk lari bini orgla,peng pkul orgla..etc..etc..bknnye rsau an peng yg wat hal,(lntakla die an) tp keciankn yg len2 ni,yg low profile+xnk kaco idup org len.aku ase an,lame2 org akn jd berat seblah.diorg da mindset da yg peng=jaat.y?coz byk sgt kes2 cmni.cian lorh..org len wt slh,org len yg kne..adekah aku berat seblah coz depends golongn peng ni?nope..coz x kirela die peng ke gay or wutevalah makhluk dlm dunia ni,salah tetap salah beb.hm..hopefullyla kite always open.so,blahla dlu.trase mcm intelektual plak tbe2.kih2

- http://www.hmetro.com.my/articles/SerahrumahRM300_000/Article

Wednesday, 19 January 2011

boredom + worries + try 2 think +ve?huhu

hype
now kt gerai
arini msuk 4 ari bisnes jln..
so far,stil slow..
huhu
org kate lg sedap dari gerai seblah
(yes!!)
akn tetapi..
npe ek org tkut nk dtg?
adakah disbbkn mukeku yg grg mcm yakuza?
=_="
ades...
kamoo2 sume yg kt utm~
dtg jela gerai aku..
sedap wooo...
ade testimoni lg..
huhu
aku smpai nek sembelit da asyk minum iceblog je
huk2
pasni truskn usaha mengenalkn icebelog kt sume2
resepi2 sedap lg chomey ni
sgt rugi kalo kowg2 x ase!
$$_$$
(n mate aku stil lg nmpk duit je)

Wednesday, 12 January 2011

ice_bL0g?

 hype
hepi new year
nek cuti ni
byk mende nk wat
now,ice blog
partnership 4 org
haha
next week launch kt fiest'U
yeah2!!
hopefully mende ni jln ngn jayanye coz aku da jd mata duitan neyh $$__$$
disebabkn blog aku mcm biul je
so aku xde ati nk cte pjg2
juz nk gtau
mlm ni,masterpiece will be made!!!!
next time cte lg yep
pwot da bunyik2
geng,jom!
There was an error in this gadget